Dobór wyposażenia cukierni powinien być podyktowany przede wszystkim rodzajem prowadzonej działalności i oczekiwaną wydajnością. Właściciele niewielkich cukierni śmiało mogą postawić na wybór w dużej mierze manualnych urządzeń, a pewne czynności pozostawić do samodzielnego wykonania pracownikom. Cukiernik bowiem może własnoręcznie polewać czekoladą czy dekorować posypką swoje wyroby. Sprawa znacząco się komplikuje, kiedy mamy do czynienia z większymi cukierniami, zwłaszcza produkującymi swe wyroby na skalę przemysłową. Szeroki wybór rozmaitych, wysokiej jakości maszyn oferuje marka Hasborg, która produkuje całe, mocno zaawansowane technologicznie linie przemysłowe.
Ważnymi elementami każdej linii produkcyjnej cukierniczej są maszyny służące do formowania ciastek na najróżniejsze sposoby. Inne bowiem maszyny będą niezbędne do wyprodukowania dwukolorowych nadziewanych ciastek, a inne do ciastek wyciskanych z walca formującego. Oczywiście firma Hasborg posiada również w swojej ofercie maszyny przeznaczone do produkcji bardzo szerokiej gamy ciastek różnego typu. Wybierając najlepsze dla swojej cukierni urządzenia, należy więc na pierwszym miejscu rozważyć rodzaj produkowanych wypieków.
Do wypieku na skalę przemysłową najlepszą opcją jest piec tunelowy konwekcyjny. Przy wyborze tego typu pieca szczególnie warto kierować się jakością izolacji termicznej, ponieważ ma ona olbrzymi wpływ na ilość zużywanej energii, a więc i wysokość comiesięcznych opłat. Wygląd poszczególnego pieca tunelowego uzależniony jest od jego długości. Jeśli dany piec cukierniczy jest długi, zwykle podzielony jest na różne sekcje - palnikowe oraz niepalnikowe. Produkcją profesjonalnych i wysokiej jakości pieców konwekcyjnych zajmuje się marka Hasborg.
Specjalistyczne urządzenia są również niezwykle przydatne, kiedy duże cukiernie zdecydują się na rozszerzenie swojej oferty o wyroby cukiernicze oblane czekoladą. W tym celu warto zakupić oblewarkę do czekolady. Natomiast przy produkcji samej czekolady niezbędna okaże się automatyczna temperówka przepływowa, która służy do kontrolowanego podgrzewania oraz schładzania czekolady. Właściwie oferta Hasborg posiada w swoim asortymencie maszyny, które pozwolą ich właścicielom przeprowadzić produkcję wyrobów oblanych czekoladą od A do Z. To zadanie umożliwiają wszelkiego rodzaju zbiorniki do roztapiania czekolady, automatyczne temperówki przepływowe, oblewarki do czekolady i tunele chłodnicze. Ciekawą opcją jest też urządzenie, które pozwala na produkcję pralin i czekoladek w sposób zautomatyzowany.
Poszczególne linie przemysłowe powinny zostać wyposażone w maszyny niezbędne do produkcji określonego typu ciastek. Jeśli na przykład dana firma decyduje się na wyrób tak zwanych markizów, warto w tym celu zakupić markiziarkę służącą do składania ciastek. Na polskim rynku istnieją też różnego typu urządzenia odpowiedzialne za dekorowanie ciasteczek. Przykładami takich maszyn są posypywacze i zraszacze. Wszystkie niezbędne do wyposażenia całej linii przemysłowej urządzenia są dostępne w ofercie polskiej marki Hasborg.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy